Alaska

Strömstads historiska och unika kulturträdgård – sagoön Alaska.
Bada bland klippor och vita sandstränder i det turkosa saltaste vatten.

Hilma Wounsch var en äventyrslysten fiskardotter från Syd-Hällsö utanför Strömstad. 1896 gjorde hon, 26 år gammal, det många drömde om tog båten till Amerika. Efter fyra år som hembiträde i New York gav hon sig av västerut, lockad av ryktena att guld fanns att finna i Klondike. Hennes liv i den hårda guldgrävarmiljön blev rikt på äventyr och strapatser, men däremot inte på guld. Inte förrän hon letat sig ända till norra Alaska kom de stora fynden.

I slutet av 1920-talet återvände Hilma till Sverige. Hon var nu 60 år gammal och kom hem för att ta ut sin arvslott, en bit mark på Nord-Långö. Här skapade hon, inspirerad av villaträdgårdarna i Kalifornien, sitt eget paradis. Med hjälp av stenar, snäckor och cement lät hon uppföra terrasser, tempel, torn och andra fantasifulla byggnationer. Långsamt växte det Alaska vi kan se idag fram. Efter Hilmas död förföll dock hennes livsverk, men med stora insatser har man idag återskapat den unika miljön. Liksom på Hilmas tid så finns ett kafé på ön och dess blomsterprakt har åter blivit verklighet.

Sommartid är det lätt att besöka Alaska, Turbåt M/S Sara med Selin charter går från Strömstad flera gånger om dagen. För aktuell turlista se Selin Charter hemsida. Många fina badstränder och vandringsleder finns där. Gör det till en härlig dagsutflykt.

Kontakt:

Selin Charter

Adress: Vallbostrand 5, 457 97 Resö

Telefon: +46 526 22342, Mobil: +46 (0)70-605 81 76

E-post: info@selincharter.com

Hemsida: https://www.selincharter.se

Share This