Svinesundsbroarna

Två ståtliga broar står för sevärdheterna vid gränsövergången Svinesund. Här möter Sverige den Norska gränsen. Den första bron började byggas 1939 för att ersätta den gamla långsamma färjeförbindelsen.

Gamla Svinesundsbron – Vid byggandet användes en valvbyggnadsteknik med träkonstruktioner vid gjutningen av bågen. Bron invigdes den 15 juni 1946. Bågen är i betong och sidospann med valv i huggen granit. Brolängden var 420 meter och dess största höjd över fjorden är hela 65 meter.

Svinesundsbron – är nybyggd och kompletterar den äldre bron som tidigare hade samma namn. Fredagen den 10 juni 2005 inledde Kungaparet och Kronprinsessan ett två dagar långt officiellt besök i Norge med anledning av 100-årsmarkeringen av unionsupplösningen. Då invigdes också den 704 meter långa Svinesundsbron. Mitt över Idefjorden, som delar de två länderna möttes de två statscheferna Kung Carl XVI Gustaf och Kung Harald V av Norge och avtäckte två jättehänder i bohuslänsk granit, en symbol för vänskapen mellan Norge och Sverige.

Kontakt:

Adress: Svinesund

Telefon: N/A

E-post: N/A

Hemsida: N/A

Share This